De Wet verbetering poortwachter (Wvp) is ingesteld in 2002 met als reden het aantal langdurig ziekte werknemers terug te dringen. De Wet verbetering poortwachter verplicht werkgevers om bij ziekteverzuim vanaf de 1e ziektedag te beginnen met actieve begeleiding van de medewerker. Het doel van de Wvp is om medewerkers sneller terug te laten keren naar het werk.
Doorbetaling loon
Werkgevers moeten hun werknemers bij ziekte twee jaar lang 70% van het laatste loon doorbetalen. Voor het eerste verzuimjaar geldt dat dit minimaal het minimumloon moet zijn, voor het tweede verzuimjaar is dit niet het geval. Indien blijkt dat de werkgever zich niet voldoende heeft ingespannen om de werknemer te laten re-integreren, dan kan de werkgever ook verplicht worden om het derde jaar loon door te betalen. Ook de kosten voor verzuimbegeleiding of re-integratie zijn in dit geval voor de werkgever.
De werknemer en werkgever zijn tijdens de eerste twee verzuimjaren op zoek naar mogelijkheden om het herstel te bevorderen en naar passend werk. Volgens de Wvp onderzoekt de werkgever eerst samen met de werknemer of hij/zij in de eigen functie bij dezelfde organisatie kan blijven werken. Daarbij behoort een aanpassing van de werkplek, de functie, het aantal uren en de werktijden of een andere passende baan binnen de organisatie ook tot de mogelijkheden. Als uit onderzoek van de Arbeidsdeskundige blijkt dat er geen passend werk is bij de huidige organisatie (spoor 1), dan gaan werkgever en werknemer op zoek naar werk bij een andere organisatie (spoor 2).
Werkgevers hebben een aantal mogelijkheden om de situatie te beoordelen:
Stappenplan Wet verbetering poortwachter
Volgens de Wet verbetering poortwachter moeten er een aantal stappen doorlopen worden om ervoor te zorgen dat de medewerker weer verantwoord aan het werk kan, hier lees je daar meer over.