Chronische stress
Ontstaat en groeit bij veel mensen onbewust tot ongezonde hoogten. Vaak pas nadat we dreigen uit te vallen of reeds ziek thuis zitten komt onze levensloop onder de aandacht en worden ernstigere klachten zoals overspannenheid, burn-out, depressie en andere mentale en fysieke ziektes vastgesteld. Het stresssysteem in ons centrale zenuwstelsel heeft voldoende balans tussen inspanning en herstel nodig. Alleen dan kan het ons de nodige brandstof geven om op de lange termijn goed te blijven functioneren, topprestaties te leveren en om onszelf te kunnen beschermen wanneer we in gevaar zijn (sympatisch systeem).
Na elke prestatie en / of inspanning is het erg belangrijk om daar voldoende rust tegenover te stellen. Doen we dit niet, dan blijft het stresssysteem alert en actief en blijft het ons lichaam stresshormonen toedienen. Na inspanning dus voldoende herstel! (parasympatisch systeem).
Blijven we te lang uit balans dan ontstaat chronische stress en wordt het steeds lastiger voor ons lichaam om te herstellen na mentale of lichamelijke inspanning. In dit stadium is er sprake van een continue toevoer van stresshormonen zodat onze herstelschuld langzaamaan steeds groter wordt.