Horeca plaatsing in Corona tijd
Net voor de definitieve lock-down heeft een cliënte met een achtergrond als schoonmaakster via de hulp van haar zoon een baan gevonden als gastvrouw.
Ze kon starten in één van de 3 vaste horeca-restaurants van deze ondernemer, in de regio Rijnmond. Ongeveer na een week in pre-corona-tijd gewerkt te hebben moest de horeca landelijk de deuren sluiten. Wonder boven wonder bleef deze cliënte na de proeftijd in dienst, terwijl de horeca heel inventief moest zoeken hoe ze de klanten kon bedienen. In de restaurants van deze ondernemer bleven klanten gelukkig maaltijden bestellen, waardoor hij met de compensatie van de overheid kon blijven bestaan.
In dit proces is cliënte geïnformeerd dat ze haar eigen werkgever moest informeren van haar nieuwe status, waardoor er een verrekening van loon kon plaatsvinden. En voor cliënte ontstond er een andere werkelijkheid toen haar partner zijn baan kwijtraakte en ze liever de schoonmaakbaan met aangepaste taken en de horeca-baan tegelijkertijd wilde behouden. En dat is in de praktijk niet altijd te realiseren als de schoonmaakwerkgever toestemming heeft om het contract te ontbinden.
Volgens UWV is er sprake van een succesvolle plaatsing, terwijl op de langere duur er een grote waarschijnlijkheid is dat deze cliënte na haar eerste 8-maanden-contract niet in de horeca kan blijven werken, als deze pandemie nog langer gaat duren. De euforie heeft plaatsgemaakt voor onzekerheid en dat voelt wrang.
- Erik Beelen (Consulent Werk en Mobiliteit)