Interview jobhunter Inge Vrinds
Wat doet een jobhunter bij OxHill7 en hoe ziet de gemiddelde dag jobhunten eruit? Wij vroegen het onze jobhunter Inge Vrinds.
Na aanmelding gaat de jobhunter zich verdiepen in de casus waarbij onderstaande vragen centraal staan.
Zijn al deze vragen beantwoord dan zal de jobhunter zich gaan oriënteren op de arbeidsmarkt passend bij het zoekprofiel. Het zoekprofiel bestaat kortweg uit passende functies, werkregio en beschikbaarheid van uren en dagen en/of dagdelen. De oriëntatie wordt uitgevoerd via diverse tools/zoekmachines te denken aan Jobport en LinkedIn.
Tijdens de oriëntatie kan de jobhunter een match (op basis van affiniteit, opleiding, werkervaring en/of wensen) tussen de kandidaat en de openstaande vacature en/of de organisatie. Wanneer dit aan de orde is, benadert de jobhunter de organisatie. De jobhunter maakt een afweging om de organisatie telefonisch of per mail te benaderen.
Kortom, de jobhunter gaat hunten naar mogelijkheden voor desbetreffende kandidaat en fungeert hierbij als tussenpersoon.
Op welke match ik het meest trots ben, is een lastige vraag. Alle casussen die wij in behandelingen nemen hebben iets unieks. Om toch antwoord te geven op deze vraag, denk ik terug aan een recente match. De heer in kwestie, met werkervaring als assistent manager, zocht een fijne werkplek waar hij werkervaring op kon doen met de voorkeur op licht administratief gebied voor 3 x 3 uur per week in verband met zijn belastbaarheid. Dansen zijn een grote hobby dus ik dacht; hoe leuk zou het zijn als ik zijn passie kan combineren met het opdoen van werkervaring tevens om zijn belastbaarheid te toetsen. Na enkele dansscholen benaderd te hebben, was het raak. De heer is voor een periode van 3 maanden een overeenkomst aangegaan waarbij hij ondersteunende administratieve werkzaamheden gaat verrichten o.a. aanmeldingen verwerken, helpen bij de lesplanning en het verwerken van betalingen. Hij heeft hier de mogelijkheid om zijn belastbaarheid te toetsen en als de situatie het toelaat zijn uren en taken uit te breiden.
Niet perse minder leuk maar wanneer je ergens energie en tijd insteekt en dit niet terug krijgt vanuit de kandidaat is dat soms teleurstellend.
De uitdaging is altijd om een match te vinden tussen een kandidaat en een organisatie. Daarnaast staat niet elke partij/organisatie open om een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek met een kandidaat aan te gaan met tussenkomst van een tussenpartij (in dit geval de jobhunter/OxHill7). De uitdaging is om dit gevoel om te buigen naar iets positiefs.
Op een jobhuntdag ben je als jobhunter bezig met oriënteren, hunten en netwerken. Daarnaast komt er ook een administratief deel bij kijken.
De meerwaarde van jobhunting zit hem in het actief benaderen van organisaties voor een (re-integratie) kandidaat waarbij de jobhunters kijken naar de kortste weg naar werk zoveel mogelijk rekening houdend met wensen vanuit de kandidaat. Wij nemen hiervoor de tijd waardoor wij veel lijntjes kunnen uitzetten. Tevens hebben wij een zodanig netwerk opgebouwd dat de jobhunt-afdeling samenwerkingsverbanden zijn aangegaan waardoor een match soms sneller gemaakt is.