Tips voor re-integratie bij Autisme

We hebben inmiddels heel wat ervaring met het begeleiden van werknemers met ASS (autisme) en we wilden wat tips met jullie delen. Maar wie kan dat nu beter doen dan een ervaringsdeskundige? Joost heeft ASS en zit in een 2e spoor re-integratietraject (van werk naar werk) bij consulent Katja Oostergetel. Dit zijn de tips van Joost.

Tip 1: Geef iemand met autisme de tijd om informatie, vragen, opdrachten te verwerken.

Verwacht niet gelijk in een gesprek de juiste antwoorden, iemand met autisme komt vaak op antwoorden terug. Laat iemand met autisme over vraagstukken nadenken en laat hem of haar erop terugkomen. Schriftelijk communiceren vinden mensen met autisme fijn.

Tip 2: Wees duidelijk en geef de structuur aan

Wat heel erg helpt is duidelijk de structuur van het re-integratie traject goed uit te leggen en ook voor ieder gesprek even kort de structuur van het gesprek te benoemen. Waar gaan we het over hebben, etc.

Tip 3: Zorg er voor dat alle sporen in het re-integratie traject heel duidelijk zijn en wat het doel van die sporen zijn.

Het is voor iemand met autisme vaak lastig zich op meerdere zaken tegelijk te focussen. Het terugkeren in je oude functie, solliciteren naar een andere functie, je sociale leven draaiende houden en wat er allemaal anders kan spelen (studie, hobby’s), noem het maar op, het is heel veel. Het zijn zaken waar we niet omheen kunnen dus het enige wat we kunnen doen is het heel goed bespreken van de verschillende trajecten en bezigheden; waar de meeste focus op te leggen en op welke zaken iets minder.

Tip 4: Weet wat autisme is en verdiep je in de kenmerken die je client heeft.

Hollywood laat autisme zien als in ‘Rainman’ waarin acteur Dustin Hoffman een uitzonderlijk rekenwonder speelt die met zijn handen tegen zijn hoofd slaat en nauwelijks kan praten. Maar autisme heb je in verschillende gradaties. In de basis gaat autisme altijd om het trager kunnen verwerken van gegevens en het minder aankunnen van prikkels en binnenkomende gegevens omdat de verwerking langzamer gaat en omdat er erg veel prikkels binnen komen. De ene persoon heeft hier meer last van de ander. Rainman slaat met zijn handen tegen zijn hoofd omdat hij de te verwerken prikkels en gegevens niet meer aan kan. Een ander heeft alleen lichtere neurotische trekjes als het trillen van een been of iets anders om de geest tot rust te krijgen.

Tip 5: Autisme gaat altijd gepaard met het karakter van een cliënt.

De ene persoon gaat anders met zijn autisme om dan een ander. Dit is karakter-afhankelijk.

Tip 6: Houd er rekening mee dat een autist strategieën heeft ontwikkeld om in het dagelijkse leven mee te draaien

Van jongs af aan ontwikkelt een autist vaak strategieën om zijn autisme te maskeren en zo normaal mogelijk over te komen. Dit soort strategieën kunnen de autist veel energie kosten, wat ook vaak de oorzaak van een burn-out is. Ze noemen dit ook wel de autistic burn-out. Om herhaling van een dergelijke burn-out te voorkomen is het dus niet alleen van belang dat een client de baan vindt de beter bij hem past maar dat hij of zij zich ook bewust is van de energie die hij of zij stopt in die strategieën om het autisme te maskeren en of dit wel wijs is om te doen.

Tip 7: Focus je in een re-integratie traject op de voordelen van autisme

Autisme heeft veel voordelen die voor veel werkgevers interessant zijn. Het kunnen hebben van een sterke focus, goed in analyseren en een sterke loyaliteit naar een werkgever toe omdat mensen met autisme sterke normen en waarden hebben. De normen en waarden van de cliënt moeten wel aansluiten bij die van de werkgever. Bedrijven gespecialiseerd in het werken met mensen met autisme vertellen bijvoorbeeld dat ze vaak moeten zeggen dat iemand nu echt naar huis moet, omdat de werknemer met autisme anders door blijft gaan wanneer hij of zij ergens mee bezig is.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.