Van kansarm naar zelfverzekerd

Een kandidaat van consulent Rob van Hees was vastgelopen in haar werk en een terugkeer werd niet passend geacht door de bedrijfsarts. Het geloof in een succesvolle re-integratie in ander werk bij een andere werkgever was er niet. Tot zij bij Puls in een spoor 2 traject kwam.

Kansarm

Bij aanvang van het traject was de kandidaat nogal negatief over haar eigen mogelijkheden. Zij zag zichzelf als kansarm op de arbeidsmarkt. Ze zag vooral onmogelijkheden en haalde daar leeftijd, opleiding, werkervaring, enzovoort bij om die onmogelijkheden te onderbouwen. Om het traject in beweging te krijgen was een heroriëntatie op wensen en mogelijkheden nodig.

Zoektocht in de zorgsector

Enkele tests en gesprekken lieten een vrij sterke interesse zien in zorg en hulpverlening. Zij had ook een opleiding in de zorg voltooid in het verleden, dus dat kwam niet uit de lucht vallen. De kandidaat werd daarom door mij gestimuleerd te gaan zoeken naar leuke banen in de zorg, waarbij zij van mij aanvankelijk niet per sé hoefde te kijken naar eisen in vacatures. Dit zorgde voor een enigszins vrijblijvende zoektocht in de zorgsector. Zo voelde zij geen druk omdat er nog niet gesproken werd over solliciteren.

Geschikte persoonlijkheid voor de zorg

Ze kon mij na die zoektocht vertellen wat zij graag zou willen doen, maar wees ook meteen op haar twijfels aangaande haalbaarheid. Als tegenhanger voor de twijfels besprak ik met haar de benodigde persoonlijke eigenschappen voor het werk, waarover zij in mijn ogen zeker beschikte.

Dit zag ze als complimenteus, en erkende dat zij een geschikte persoonlijkheid heeft voor werken in de zorg. Het werd met die voorbereiding mogelijk om motivatie en geschiktheid in een brief te zetten, en in telefonisch contact met werkgevers duidelijk te maken.

Vertrouwen

Zo ging ze steeds meer uit eigen beweging op zoek naar mogelijkheden en vond een functie als persoonlijk begeleider voor enkele uren per week.

Er zat een belangrijke bevestiging in het krijgen van de baan, maar ook in het merken dat zij dit werk goed kon uitvoeren en er energie uit haalde. Vanuit deze ervaring begon zij meer vertrouwen te krijgen in zichzelf en haar mogelijkheden.

Een positieve verandering

De kandidaat werd vervolgens dan ook uitgenodigd voor meerdere gesprekken naar aanleiding van haar nieuwe sollicitaties, waar zij steeds meer met vertrouwen naar uit keek. Richting het einde van het traject is ze na een proefplaatsing gedetacheerd in een functie als persoonlijk begeleider.

De nieuwe werkgever werd door haar overtuigd en er werden afspraken voor de toekomst gemaakt. Daarop volgde een rechtstreeks dienstverband en werd gebruik van een uitkering voorkomen.

De nieuwe werknemer was achteraf enigszins verbaasd over zichzelf toen zij terug keek op haar eigen groeiproces. Zij had niet verwacht dat zij trots op zichzelf zou worden. Ook de oorspronkelijke werkgever was positief over het resultaat en over proces van verandering dat de betrokkene had doorgemaakt.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.